Logo Van Essen Groep
Neem vrijblijvend contact op met +31 (0)30 75 14 273

Sollicitatiebrief of Motivatiebrief?

Geschreven op 18 april 2016 · Geen reacties

Eh, wat bedoelen ze in die advertentie met ‘stuur ons je CV en motivatiebrief’? Het verschil is niet groot maar wel belangrijk!

Motivatiebrief

In een motivatiebrief motiveer je waarom je bij deze werkgever wilt werken, waarom je deze functie wilt en waarom jij een geschikte kandidaat bent. Je besteedt in een motivatiebrief dus expliciet aandacht aan je motieven. Verder is het ‘gewoon’ een sollicitatiebrief, maar waar moet je op letten bij het schrijven van een motivatiebrief?

Voorwerk vereist

Voor een goede motivatiebrief is het dus belangrijk dat je een onderzoek hebt gedaan naar zowel de functie waarop je wilt schrijven, als de werkgever. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is ook een manier om je positief te onderscheiden. Gebruik zoekmachines en nieuws sites om je te oriënteren en je kunt vaak veel achterhalen over het bedrijf, gesprekspartners, de producten, de jaarcijfers, de branche, nieuwsberichten. Je kunt ook op linkedIn op zoek gaan naar het bedrijf en zien wie er werkzaam zijn en via wie je meer te weten kunt komen over het bedrijf.

Kernvragen

Welke vragen moet je beantwoorden?
1. Waarom wil je bij ons werken?
2. Waarom ben je enthousiast voor deze functie?
3. Wat maakt jou geschikt voor deze functie?

Kom met argumenten!

Een mooi verhaal is niet voldoende. Onderbouw je motivatie met argumenten, kom met bewijs. Maak gebruik van referenten, testrapporten, een website of artikel dat je (mede) geschreven hebt. Kortom maak aannemelijk dat het de moeite waard is voor een werkgever om je uit te nodigen voor een gesprek!

Wat typeert jou? Laat je zien als professional!

Waar moeten ze jou voor hebben, welke persoonlijkheidstrekken typeren jou? Overdrijf niet, wees kernachtig en benoem trekken die van belang zijn voor de functie waarop je solliciteert (geen ‘copy-paste’ verhaal). Wat kan van belang zijn om te beoordelen of je bij de cultuur van een bedrijf of afdeling past?

Internetreputatie?

Wat is er over jou te vinden wanneer een mogelijke opdrachtgever je naam in Google opvraagt? Houd er rekening mee dat het gangbaar is om vooraf op internet te kijken wat er over jou te vinden is.

Brief in pdf

Een tekstbestand kun je eenvoudig omzetten in een pdf (Portable Document Format). Daarmee zorg je ervoor dat je brief en CV uit elke printer en op elk computerscherm er precies zo uit zien als je het hebt bedoeld.

Maatwerk

Kies een originele openingszin, pas de inhoud van je CV en lay-out aan bij het bedrijf waar je solliciteert.
Onderzoek welke manier van solliciteren het beste bij je past. Misschien ben je iemand die in een brief niet tot zijn of haar recht komt, maar kom je veel beter ‘uit de verf” in het persoonlijke contact.

Professionele hulp nodig bij het solliciteren?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
http://www.vanessengroep.nl/contact/

Doe onze gratis loopbaantest
http://is.gd/loopbaantest

Van Essen Groep
Meidoornkade 22
3992 AE Houten
Telefoon: 030 75 14 273
E-mail: info@vanessengroep.nl