Logo Van Essen Groep
Neem vrijblijvend contact op met +31 (0)30 75 14 273

Solliciteren kun je leren

Geschreven op 25 september 2016 · Geen reacties

Sollicitatiegesprekken voeren is niet voor iedereen makkelijk. Wat zeg je wel, wat zeg je niet, voorbereiden of niet? De een adviseert je om je vooral niet voor te bereiden, omdat je geen rol wilt spelen en authentiek over wilt komen. Onze ervaring leert dat voorbereiden belangrijk is om efficiënt om te gaan met zowel je eigen tijd, als die van een werkgever. Wat wij adviseren is om geen rollen te gaan oefenen, dat kan er al heel snel ‘gemaakt uit zien’!

Ontdek wat een werkgever zoekt en vraag je af of dat bij je past. Beschik je over de vereiste persoonlijkheid, capaciteiten, vaardigheden en werkervaring?

Wanneer je de vraag krijgt Vertel eens wat over jezelf is het belangrijk om kort en bondig te kunnen uitleggen wat jou de persoon maakt die zij zoeken aan de hand van je opleiding, werkervaring en vaardigheden.

Afhankelijk van de functie en organisatie waar je solliciteert is het handig om in je voorbereiding rekening te houden met veel gestelde vragen.

VEEL GESTELDE VRAGEN SOLLICITATIEGESPREK


Vertel eens wat over jezelf, Wat maakt je geschikt voor deze functie? Wat zijn je sterke punten? Wat zijn je zwakke punten? Wat vond je het minst leuk aan je vorige baan? Wat vond je het leukst aan je vorige baan? Wat spreekt je aan in onze organisatie? Waarom wil je weg bij je huidige werkgever? Wat weet je van onze branche/vakgebied? Wat weet je van onze organisatie? Ben je bereid om te verhuizen? Noem eens drie goede eigenschappen die jij niet hebt.

Waarop zou jij letten als je een collega voor deze functie zou aannemen? Waar heb je het meeste spijt van? Vertel me iets waarvan je liever niet hebt dat ik het weet. Wat vind je van je huidige manager? Waarom heb je voor die opleiding gekozen? Wat ga je missen in je huidige baan? Wat is de lastigste beslissing die je het afgelopen jaar hebt genomen? Kun je goed plannen en organiseren en waar blijkt dat uit? Heb je een beeld van je droombaan?

Beschrijf jezelf eens in vijf woorden. Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen? Hoe ga je om met conflicten op de werkvloer? Waar stoor je je aan bij andere mensen en hoe ga je daarmee om? Wat doe je wanneer je onvoldoende tijd hebt om je werk af te krijgen?

Hoe ga je om met kritiek op je functioneren? Spreek je collega’s aan op hun gedrag en zo ja, hoe doe je dat? Waaruit blijkt dat je geen 9-5 mentaliteit hebt en hart voor de zaak hebt? Heb je er moeite mee om onder een baas te werken? Heb jij vragen voor mij?

Hoe word je waargenomen? Wat zeggen vrienden, collega’s, medewerkers en klanten over jou? Denk zowel aan persoonlijke en professionele relaties.

Beschrijf enkele ‘successen’ en ‘mislukkingen’ in je werk volgens de STAR-methodiek: Situatie (wat speelde er?) + Taak (wat waren je taken?) + Activiteiten (wat heb je concreet gezegd/gedaan?) + Resultaat (wat heeft dat opgeleverd?). Wees zo concreet mogelijk!

Werkgevers willen graag enthousiasme en gedrevenheid zien voor de functie en het bedrijf waarvoor je wilt werken. Dat je bereid bent om een stapje extra te doen wanneer dat nodig is en flexibel bent in je denken en open staat voor vernieuwing en verandering. Dat vraagt om niet alleen na te denken over wat de baan voor jou kan betekenen, maar ook om je in te leven in het perspectief, de belangen en de wensen van de werkgever.

Solliciteren: http://www.vanessengroep.nl/workshop/loopbaandag-houten/

Loopbaantest: http://is.gd/loopbaantest

Vrijblijvend kennis maken: http://www.vanessengroep.nl/contact/

Van Essen Groep
Meidoornkade 22
3992 AE Houten
Telefoon: 030 7514273
E-mail: info@vanessengroep.nl