Logo Van Essen Groep
Neem vrijblijvend contact op met +31 (0)30 75 14 273

Opstellingen een hype?

Geschreven op 23 april 2016 · Geen reacties

Opstellingen

Bij het coachen van individuen en het begeleiden van organisaties kunnen wij gebruik maken familie- en organisatie-opstellingen. Het valt ons op dat steeds meer coaches en organisaties werken met opstellingen, het lijkt een ware hype!

Wat is het?

Het werken met opstellingen is gebaseerd op het werk van Bert Hellinger. Het is een werkvorm waarbij patronen in een organisatie, team of afdeling zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Aanpak

Degene die een vraag inbrengt (cliënt) stelt samen met een begeleider vast welke personen, functies of andere elementen van belang zijn om op te stellen. Vervolgens kiest de cliënt representanten uit de aanwezige deelnemers om bijvoorbeeld een medewerker, team, directeur, oprichter te vertegenwoordigen en stelt hen op in relatie tot elkaar.

Praktijkvoorbeeld I (familie-opstelling)

We hadden kort geleden een cliënt die was vastgelopen in haar werk. In de opstelling kreeg ze inzicht in de herkomst van haar zelfkritische, verlammende houding. Op haar werk kreeg ze de dag na de opstelling te horen dat ze ‘anders uit haar ogen keek’ en ze heeft het gevoel dat er ‘een last van haar is afgevallen’. Ze heeft nu weer de daadkracht en energie gevonden om zelf koers te bepalen.

Praktijkvoorbeeld 2 (organisatie-opstelling)

Een grote retail organisatie belde met de mededeling dat de manager voor een afdeling in een distributiecentrum (ook) weer niet voldeed. Het bleek inmiddels de 5e manager te zijn. Dat riep van onze kant de vraag op of er iets anders aan de hand was. Uit een opstelling bleek dat de bedrijfsleider onvoldoende overwicht had. Een voorbeeld van “Als de kat van huis is dansen de muizen op tafel”. Dat had effect op zijn afdelingsmanager!

Toepassingsmogelijkheden

1. Toetsen effecten van een reorganisatie of fusie
2. Onderzoek dynamiek in een management team
3. Testen van nieuwe product-marktcombinaties
4. Coaching: uitwerken van terugkerende patronen
5. Leiderschapsontwikkeling en loopbaanvragen

Team opstellers

Wij werken 8 jaar met een groep familie-opstellers en een groep organisatie-opstellers en voor ons zijn opstellingen een krachtig middel om individuen, teams en organisaties in beweging te krijgen. Een ervaren team waarin de veiligheid en zorgvuldigheid voorop staat. Voor ons is het een onmisbaar onderdeel van een ontwikkeltraject en geen hype!

Een opstelling, iets voor u of uw organisatie?

Wanneer u meer wilt weten over wat een organisatie-opstelling voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met Arend-Jan van Essen, Talent Consultant. Ons team van professionele opstellers staat voor u klaar.

Meer informatie over opstellingen
http://www.vanessengroep.nl/management-coach/organisatie-opstelling/

Vrijblijvend intakegesprek
http://www.vanessengroep.nl/contact/

Van Essen Groep
Meidoornkade 22
3992 AE Houten
Telefoon: 030 75 14 273
E-mail: info@vanessengroep.nl
Loopbaantest: http://is.gd/loopbaantest