Vacaturetekst

Uit de vacaturetekst kun je vaak lezen welke eigenschappen belangrijk worden gevonden voor de ideale kandidaat. Zo kun je je een beeld vormen van de competenties die een organisatie belangrijk vindt. Vervolgens bedenk je bij die competenties praktijkvoorbeelden en zorg je dat je kunt uitleggen wat jouw rol was en wat dat concreet heeft opgeleverd.

Wees jezelf

Doe je niet anders voor dan je bent want dat kan er voor een ervaren beoordelaar heel onecht uit zien en dat werkt meestal niet in je voordeel. Houd bij het beantwoorden van vragen rekening met het beeld dat je van jezelf wilt neerzetten. Zorg ervoor dat je regelmatig oogcontact houdt met je gesprekspartners als je aan het woord bent. Anders kan het moeilijk zijn om hoogte van je te krijgen en dan kun je als een onzeker persoon worden ervaren.

Assessmentbureau

Bij welk bureau ga je het assessment doen? Informeer wat er getest wordt en hoe het programma er uit ziet. Meestal krijg je capaciteitentesten om de werk- en denkniveau te bepalen en persoonlijkheidstesten en vaak ook rollenspellen waarin de belangrijkste competenties worden getoetst.

Verder kun je navragen of het bureau werkt volgens de NIP gedragscode, de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen. Dan ontvang je binnen 5 werkdagen het rapport dat met jouw toestemming doorgestuurd mag worden naar de opdrachtgever. Het heeft ook te maken met de mogelijkheid om achteraf een klacht in te kunnen dienen.

Oefenen

Op internet zijn veel testen te vinden om je een indruk te geven van wat voor soort testen je kunt verwachten. Om je werk- en denkniveau te bepalen krijg je meestal 3 soorten capaciteitentesten:

1. Verbaal (logisch kunnen redeneren met taal, analyseren en opstellen van mondelinge en schriftelijke informatie).

2. Cijfermatig (inzicht in cijfers hebben, verbanden in financiële informatie kunnen doorzien en cijfermatige analyses kunnen onderbouwen).

3. Abstract (complexe informatie begrijpen en structureren, hoofd- van bijzaken scheiden, visie ontwikkelen, helicopterview).

Daarnaast krijg je meestal een persoonlijkheidstest gebaseerd op het model van de Big Five voor persoonlijkheidseigenschappen. Wanneer je dat wilt kun je daar ook mee oefenen om een beeld van je persoonlijkheid te krijgen. Denk niet teveel na en vul alles zo spontaan mogelijk in voor een herkenbaar beeld.

Organisatiecultuur

Een van de belangrijkste vragen voor een selectiecommissie is of je past bij de cultuur van een organisatie. Zeker bij een sterke bedrijfscultuur. Meestal wordt dit zichtbaar voordat de opdracht voor een assessment wordt gegeven, maar niet altijd. Dan kan het alsnog aan pas bod komen in het assessment.

Onderzoek eens wat je op internet kunt vinden over de organisatie waarbij je solliciteert en kijk eens bij je connecties op LinkedIn of er iemand tussen zit die bij die organisatie werkt. Zo kun je meer informatie verzamelen en een gevoel krijgen bij de organisatie. Dan weet je of je je tijd nuttig besteedt!

Stress

Zorg dat je goed uitgerust bent voordat je deelneemt aan een assessment, want het kan een intensieve dag worden. Bereid je voor, zorg dat je goed uitgerust bent, weet waar je wezen moet en kom ruim op tijd!

Stel vragen

Aan het einde van de assessmentdag en na ontvangst van het rapport kun je vragen om een toelichting. Vaak worden er abstracte bewoordingen en vakjargon gebruikt en mag je gerust vragen naar wat ermee bedoeld wordt. Ook wanneer je de functie niet krijgt wil je toch weten wat je er mee kunt.

Vrijblijvend intakegesprek
http://www.vanessengroep.nl/contact/

Meer informatie
http://www.vanessengroep.nl

Van Essen Groep
Meidoornkade 22
3992 AE HoutenTelefoon: 030 75 14 273
E-mail: info@vanessengroep.nl
Loopbaantest: http://is.gd/loopbaantest